Placki obok ryżu są ulubionym dodatkiem do dań w Chinach Północnych .Są one prawie zawsze dodawane do pokrojonego w paski mięsa i ryby. A do kaczki po pekińsku po prostu nie może ich zabraknąć.
Składniki:
300 g mąki pszennej
0,25 l wrzącej wody
1-2 łyżki oleju sezamowego
¼ łyżeczki soli
Placki mandaryńskie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do przesianej mąki wlewać powoli wodę ciągle mieszając drewnianą łyżką. Wyłożyć na stolnicę i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 30 min.
Znowu wyrobić ,uformować wałek o średnicy 4 cm i pokroić na 16 kawałków.
Każdy kawałek rozpłaszczyć , połowę posmarować olejem sezamowym i nałożyć na pozostałe ,tworząc pary.
Pary rozwałkować na placki o średnicy 15 cm.
Patelnię posmarować olejem sezamowym ,smażyć placki ,aż się wybrzuszą ,z obu stron ,potrząsając patelnią ,aby nie przywarły. Smażyć ,aż powstaną brunatne plamki.
Po usmażeniu natychmiast przykryć .
Komentarze