Placki mandaryńskie.

0 (0 ocen)

Placki obok ryżu są ulubionym dodatkiem do dań w Chinach Północnych .Są one prawie zawsze dodawane do pokrojonego w paski mięsa i ryby. A do kaczki po pekińsku po prostu nie może ich zabraknąć.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    0,25 l wrzącej wody
    1-2 łyżki oleju sezamowego
    ¼ łyżeczki soli

Placki mandaryńskie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placki 1. Do przesianej mąki wlewać powoli wodę ciągle mieszając drewnianą łyżką. Wyłożyć na stolnicę i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 30 min.
    Znowu wyrobić ,uformować wałek o średnicy 4 cm i pokroić na 16 kawałków.
    Każdy kawałek rozpłaszczyć , połowę posmarować olejem sezamowym i nałożyć na pozostałe ,tworząc pary.
    Pary rozwałkować na placki o średnicy 15 cm.
    Patelnię posmarować olejem sezamowym ,smażyć placki ,aż się wybrzuszą ,z obu stron ,potrząsając patelnią ,aby nie przywarły. Smażyć ,aż powstaną brunatne plamki.
    Po usmażeniu natychmiast przykryć .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy