Placki kukurydziane z sosem kefirowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu gotujemy 2 szklanki wody, wsypujemy grysik i mieszając, gotujemy na małym ogniu 10 minut. Osączoną kukurydzę mieszamy z grysikiem, żółtkami i startym serem. Masę doprawiamy solą, pieprzem, curry i kminkiem.
2.Na natłuszczoną blachę dużą łyżką nakładamy porcje masy, formując małe, płaskie placuszki. Pieczemy 25 minut na złoty kolor (w temp. 200 °C).
3.Kefir mieszamy z jogurtem, pęczkiem posiekanej natki i doprawiamy na pikantnie solą, pieprzem i curry. Pomidory my- jemy i kroimy na cząstki. Cebule obieramy i szatkujemy. Przygotowujemy sos winegret: 3 łyżki wody mieszamy z sokiem z cytryny, olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory mieszamy z cebulą i 3/4 drugiego pęczka natki, polewamy sosem winegret. Przykrytą sałatkę odstawiamy na kilka minut. Gorące placuszki wykładamy na talerze, polewamy sosem kefirowym, dodajemy sałatkę.
Komentarze