Placki kukurydziane z sosem kefirowym

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała M. Jędruszczak-Kępka

  • Łatwy

Składniki:

  • - puszka kukurydzy (425 ml): 1 sztuka
    - żółtka: 2 sztuki
    - grysik: 13 dekagramów
    - pomidory: 6 sztuk
    - cebulki: 2 sztuki
    - natka pietruszki: 2 pęczki
    - Żółty ser: 5 dekagramów
    - kefir: 200 mililitrów
    - jogurt naturalny: 150 mililitrów
    - olej: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - tłuszcz do blachy: 4 łyżki
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - curry (do smaku wg. uznania): 1 szczypta
    - kminek (doprawić do smaku): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki kukurydziane z sosem kefirowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu gotujemy 2 szklanki wody, wsypujemy grysik i mieszając, gotujemy na małym ogniu 10 minut. Osączoną kukurydzę mieszamy z grysikiem, żółtkami i startym serem. Masę doprawiamy solą, pieprzem, curry i kminkiem.
  • 2. Na natłuszczoną blachę dużą łyżką nakładamy porcje masy, formując małe, płaskie placuszki. Pieczemy 25 minut na złoty kolor (w temp. 200 °C).
  • 3. Kefir mieszamy z jogurtem, pęczkiem posiekanej natki i doprawiamy na pikantnie solą, pieprzem i curry. Pomidory my- jemy i kroimy na cząstki. Cebule obieramy i szatkujemy. Przygotowujemy sos winegret: 3 łyżki wody mieszamy z sokiem z cytryny, olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory mieszamy z cebulą i 3/4 drugiego pęczka natki, polewamy sosem winegret. Przykrytą sałatkę odstawiamy na kilka minut. Gorące placuszki wykładamy na talerze, polewamy sosem kefirowym, dodajemy sałatkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kefir Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować