Placki kukurydziane z otrębami i gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w małe kawałki i obsmażamy na patelni, i wrzucamy garnka. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę również i podsmażamy na patelni, wrzucamy do garnka razem z namoczonymi grzybami. Zalewamy składniki wodą tak by je przykryła. Piętnaście minut po zagotowaniu dodajemy kostkę, listek lub dwa, pieprz i gotujemy. Po ok. następnych 15 min dodajemy warzywa i do miękkości mięsa i warzyw. Na koniec zagęszczamy dodając łyżkę mąki rozdrobnioną w wodzie i doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze 5 min. W czasie gotowania gulaszu rozrabiamy ciasto na placki mieszając ze sobą składniki. Smażymy je na rumiano pod koniec gotowania gulaszu. Na ciepłe placki polewamy gulasz, można ozdobić porem czy natką.
Porady
warto zrobić gulasz z tylu składników jak podałam- wtedy mamy przy okazji obiad na drugi dzień jak ugotujemy do niego np kaszę gryczaną; placki smakują też bardzo dobrze na zimno z konfiturą wieloowocową
Komentarze