Placki cygańskie

4.5 (158 ocen)

  • 20 min

Placki w innej odsłonie

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 cebula
    1 jajko
    4-5 łyżek mąki
    sol, pieprz
    olej do smażenia
    cebula pokrojona w piórka
    żółty ser
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki cygańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach wraz z cebulą, dodać jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku. Nabierać łyżką masę, nakładać porcje na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć placki z obu stron do zrumienienia.
  • 2. Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na złoto. Żółty ser zetrzeć na tarce. Nakładać porcje cebuli na placki, posypać serem i zapiekać w piekarniku około 5 minut, aż do rozpuszczenia sera.

Porady

Zamiast cebuli można użyć pieczarek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować