PLACEK ZIEMNIACZANY Z WARZYWAMI

0 (0 ocen)

Do przygotowania tej zapiekanki użyłam z obiadu z dnia wcześniejszego, więc to kolejny plus, aby pokochać ziemniaki-nic się nie marnuje:). Serdecznie zapraszam:) może zainspiruję Was i przygotujecie je w takiej wersji jutro na obiad:)100 g to około 75 kcal.

Składniki:

  • 290 g ugotowanych ziemniaków
    5-6 listków świeżej bazylii
    30 g jogurtu naturalnego
    150 g cukinii
    65 g papryki czerwonej
    1 czerwona cebula
    ½ łyżki oleju kokoswego
    Sól
    ¾ łyżeczki słodkiej papryki mielonej
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    65 g mozzarelli light
    60 g jogurtu naturalnego
    ½ łyżeczki przyprawy do ziemniaków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placek Dania główne Zapiekanki

Placek ziemniaczany z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-199x7bk 1. Do miski przełożyć ziemniaki. Ubić je tłuczkiem do ziemniaków. Dodać posiekaną bazylię i jogurt naturalny. Wymieszać, jednocześnie lekko rozetrzeć te ziemniaki.
  • 2. Cebulę posiekać. Zeszklić na oleju. Dodać startą na tarce o dużych oczkach cukinię. Następnie dodać pokrojoną w mała kostkę paprykę. Smażyć około 4-5 minut. Doprawić do smaku solą, papryka i ziołami. Zdjąć z ognia.
  • image-05gd874 3. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć ziemniaki ( na grubość około 1 -1,5 cm) i wyrównać.
  • image-086sq65 4. Na ziemniaki wyłożyć warzywa i również wyrównać.
  • image-0ac5d6n 5. Mozzarellę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać z jogurtem i przyprawą do ziemniaków. Rozłożyć na warstwie warzyw. Zapiekać w 190 st około 20-25 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować