Placek ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy ziarenka zgniecionego czosnku(zgniatamy nożem) tak aby oddały swój aromat ale nie spaliły się. Następnie wyciągamy czosnek, wrzucamy szpinak,doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy około 15 min aż woda wyparuje(jeśli
szpinak jest świeży to musimy go pokroić i dobrze wypłukać).
2. Biały ser mieszamy z odrobiną mleka i dodajemy koperek. Do gotowej pasty serowej dodajemy gotowy szpinak i mieszamy aby powstała jednolita masa.
3. Jajka kroimy na połówki.
4. Jedno ciasto francuskie układamy w wysmarowanej olejem blaszce, układamy kromki chleba (bez skórki) i kładziemy pokrojone jajka,
przykrywamy masą szpinakową i drugim ciastem. Ciasto smarujemy mlekiem, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, aż nabierze złotego koloru.
Smacznego ! :)
Komentarze