Placek ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Doskonały na wielkanocny stół i nie tylko :)

Składniki:

  • • 1 kg szpinaku (świeży lub mrożony),
    • 3-4 jajka ugotowane na twardo,
    • 4-6 kromek chleba,
    • 1łyżka oliwy,
    • 1łyżka oleju,
    • 2-3 ząbki czosnku,
    • 2 płaty ciasta francuskiego,
    • 1 płaska łyżeczka koperku,
    • 25 dag białego sera,
    • troszkę mleka,
    • pieprz,sól,

Placek ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek ze szpinakiem 1. 1. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy ziarenka zgniecionego czosnku(zgniatamy nożem) tak aby oddały swój aromat ale nie spaliły się. Następnie wyciągamy czosnek, wrzucamy szpinak,doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy około 15 min aż woda wyparuje(jeśli
    szpinak jest świeży to musimy go pokroić i dobrze wypłukać).
    2. Biały ser mieszamy z odrobiną mleka i dodajemy koperek. Do gotowej pasty serowej dodajemy gotowy szpinak i mieszamy aby powstała jednolita masa.
    3. Jajka kroimy na połówki.
    4. Jedno ciasto francuskie układamy w wysmarowanej olejem blaszce, układamy kromki chleba (bez skórki) i kładziemy pokrojone jajka,
    przykrywamy masą szpinakową i drugim ciastem. Ciasto smarujemy mlekiem, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, aż nabierze złotego koloru.
    Smacznego ! :)

Komentarze

Podobne przepisy