Placek ze śliwkami pod pierzynką

4.5 (191 ocen)

  • 30 min

Lubię piec, to ciasto zawsze się udaje i ma wspaniały smak.

  • 30 min

Składniki:

  • kostka margaryny
    4 jajka
    2,5 szklanki mąki
    szklanka cukru
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kg śliwek węgierek
    1/2 l śmietanki 30 %
    galaretka agrestowa
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek ze śliwkami pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę włożyć do garnuszka, roztopić na małym ogniu i odstawić by ostygła. Umyte śliwki przekroić na połówki i wyjąć pestki. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodawać po trochu ostudzoną płynną margarynę, cały czas ucierając, wsypywać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Można użyć miksera. Ciasto powinno być półpłynne. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, równomiernie rozprowadzić i układać połówki śliwek, przecięciem do góry, ściśle jedna obok drugiej. Nagrzać piekarnik do temp. 180ºC, wstawić blachę i piec ok. 45 min. przy włączonym termoobiegu.
  • 2. Po wyjęciu ciasto zupełnie ostudzić i polać tężejącą śmietanką.
    W tym celu galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i odstawić do stężenia. Śmietankę ubić mikserem na sztywno i dodawać tężejącą galaretkę. Po dokładnym wymieszaniu wyłożyć na zimny placek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować