Placek ze śliwkami pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę włożyć do garnuszka, roztopić na małym ogniu i odstawić by ostygła. Umyte śliwki przekroić na połówki i wyjąć pestki. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodawać po trochu ostudzoną płynną margarynę, cały czas ucierając, wsypywać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Można użyć miksera. Ciasto powinno być półpłynne. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, równomiernie rozprowadzić i układać połówki śliwek, przecięciem do góry, ściśle jedna obok drugiej. Nagrzać piekarnik do temp. 180ºC, wstawić blachę i piec ok. 45 min. przy włączonym termoobiegu.
2.Po wyjęciu ciasto zupełnie ostudzić i polać tężejącą śmietanką.
W tym celu galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i odstawić do stężenia. Śmietankę ubić mikserem na sztywno i dodawać tężejącą galaretkę. Po dokładnym wymieszaniu wyłożyć na zimny placek.
Komentarze