Placek z orzechami

4.46 (188 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis dostałam od teściowej. Przypadł do gustu każdemu, kto go spróbował.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    ½ kostki margaryny
    4 czubate łyżki cukru
    1 jajko
    łyżka śmietany
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    2 szklanki rozdrobnionych orzechów
    ½ szklanki cukru
    2 łyżki miodu
    ½ kostki margaryny
    Polewa:
    ¾ kostki margaryny
    ¾ szklanki cukru
    6 łyżek wody
    1 ½ szklanki mleka w proszku
    rodzynki, suszona żurawina
Wystaw ocenę:

4.46 (188 ocen)

Zobacz również:

Placek Desery

Placek z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Jajko zmiksować z cukrami i śmietaną. Dodać do margaryny posiekanej z mąką i proszkiem do pieczenia. Szybko zagnieść i wyłożyć na blachę.
  • 2. Masa:
    Wszystkie składniki masy włożyć do garnka i podgrzać, aż się połączą do powstania karmelu. Wyłożyć na ciasto i piec ok. 30 min. W temp. 180˚C.
  • 3. Polewa:
    Margarynę, cukier i wodę podgrzać w garnku do połączenia składników. Jak troszkę przestygną dodać mleko w proszku i dobrze wymieszać (można użyć miksera). Tężejącą masę wylać na zimny placek. Posypać rodzynkami lub żurawiną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować