Placek z malinami jest idealny do kawy po obiedzie, ponieważ jest lekki, słodki i nie zapycha, takie połączenie sprawia, że goście będą zadowoleni i będą sięgać po dokładkę :) Musicie sami spróbować, polecam!
Placek z malinami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić, wlać żółtka, ubić, wsypać mąkę i lekko wymieszać.Na koniec dodać olej. Wlać na blachę 24x29 wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 20 min. w temp. 170 stopni.
2.2)Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Śnieżkę ubić według zaleceń producenta, dodać tężejącą galaretkę i ubijać. Wyłożyć na ostudzony biszkopt, rozprowadzić równomiernie i wstawić do lodówki, by masa stężała.
3.Galaretkę rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Maliny układać na schłodzonym ptasim mleczku, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.
Komentarze