placek z budyniem i konfiturą truskawkową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis dostałam od koleżanki i jest naprawdę pyszny

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Konfitura truskawkowa lub dżem truskawkowy
    Beza
    6 białek jaj, rozmiar
    230 g cukru

    Ciasto
    460 g mąki pszennej, tortowej
    6 g proszku do pieczenia
    110 g cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    200 g masła
    6 żółtek jaj, rozmiar L
    100 g migdałów posiekanych

    Masa budyniowo-kremowa
    2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (niesłodzonego)
    900 ml mleka 3,2%
    80 g cukru
    400 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek z budyniem i konfiturą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza
    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier.
  • 2. Ciasto
    Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, miękkie masło oraz żółtka. Składniki łączymy do uzyskania jednolitej masy. Chwilę wyrabiamy ciasto i dzielimy na pół. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę o wymiarach 24 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch przekładamy połowę konfitury truskawkowej oraz połowę ubitych białek, posypujemy migdałami. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 165°C.
    W ten sam sposób przygotowujemy i pieczemy drugi placek.
  • 3. Masa budyniowo-kremowa
    Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu dodając do niego cukier. Całkowicie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy do niej budyń ciągle miksując. Masę wykładamy na wystudzone ciasto i przykrywamy drugim plackiem, delikatnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować