Przepis dostałam od koleżanki i jest naprawdę pyszny
1 godz. 40 min
Składniki:
Konfitura truskawkowa lub dżem truskawkowy
Beza
6 białek jaj, rozmiar
230 g cukru
Ciasto
460 g mąki pszennej, tortowej
6 g proszku do pieczenia
110 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200 g masła
6 żółtek jaj, rozmiar L
100 g migdałów posiekanych
Masa budyniowo-kremowa
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (niesłodzonego)
900 ml mleka 3,2%
80 g cukru
400 g masła
Placek z budyniem i konfiturą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Beza
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier.
2.Ciasto
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, miękkie masło oraz żółtka. Składniki łączymy do uzyskania jednolitej masy. Chwilę wyrabiamy ciasto i dzielimy na pół. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę o wymiarach 24 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch przekładamy połowę konfitury truskawkowej oraz połowę ubitych białek, posypujemy migdałami. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 165°C.
W ten sam sposób przygotowujemy i pieczemy drugi placek.
3.Masa budyniowo-kremowa
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu dodając do niego cukier. Całkowicie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy do niej budyń ciągle miksując. Masę wykładamy na wystudzone ciasto i przykrywamy drugim plackiem, delikatnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze