Placek z truskawkami i piankową bezą

0 (0 ocen)

Pysznie!

Składniki:

  • ciasto:
    410g mąki gryczanej
    200g masła
    150g ksylitolu lub cukru
    5 żółtek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    piana bezowa:
    5 białek
    150g ksylitolu lub cukru

    dodatkowo:
    1,3 kg truskawek (moga być mrożone)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Placek z truskawkami i piankową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, ksylitol i żółtka miksujemy. W trakcie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powinny powstać jakby grudki czy kruszonka. Szklankę ciasta odkładamy, a resztą wykładamy blachę do pieczenia (prostokątna duża blaszka wyłożona papierem do pieczenia). Lekko dociskamy ciasto. Na nim układamy pokrojone truskawki.
  • 2.
    Białka miksujemy z ksylitolem na piankę. Wykładamy to na truskawki. Po wierzchu posypujemy pozostawionym w szklance ciastem.
  • 3. Placek pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 50 minut.

Porady

Poza sezonem możemy użyć innych owoców. Ja polecam m.in. jabłka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować