Placek truskawkowy z masą budyniową

4.41 (208 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 15 min

Pieczenie jest moją pasją, którą doceniają i rodzina, i znajomi. Lubię lekkie, delikatne w smaku i proste do przygotowania ciasta.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 6 jajek
    ● 6 łyżek mąki
    ● 6 łyżek cukru
    ● cukier waniliowy
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    ● 500 ml mleka
    ● 1 szkl. cukru
    ● 2 żółtka
    ● łyżka mąki pszennej
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
    ● kostka masła
    Oraz:
    ● 50 ml dowolnego soku lub słabej herbaty
    ● 1 kg truskawek
    ● 2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.41 (208 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Placek truskawkowy z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy z cukrem i żółtkami. Wsypujemy mąkę, proszek i cukier waniliowy. Mieszamy. Pieczemy (forma 23x30 cm) 30 minut w temp. 180 °C. Studzimy.
  • 2. Masa budyniowa: 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem, wlewamy pozostałe mleko wymieszane z mąkami i żółtkami. Chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy na puch, dodając stopniowo masę budyniową.
  • 3. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody, odstawiamy do stężenia. Biszkopt skrapiamy sokiem lub herbatą. Wykładamy masę, układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki.

Porady

RADY Agnieszki Turek: Ciasto można udekorować kleksami bitej śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować