Placek truskawkowy z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy z cukrem i żółtkami. Wsypujemy mąkę, proszek i cukier waniliowy. Mieszamy. Pieczemy (forma 23x30 cm) 30 minut w temp. 180 °C. Studzimy.
2.Masa budyniowa: 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem, wlewamy pozostałe mleko wymieszane z mąkami i żółtkami. Chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy na puch, dodając stopniowo masę budyniową.
3.Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody, odstawiamy do stężenia. Biszkopt skrapiamy sokiem lub herbatą. Wykładamy masę, układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki.
Porady
RADY Agnieszki Turek: Ciasto można udekorować kleksami bitej śmietany.
Komentarze