Placek tadzika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: z białek ubijamy
sztywną pianę, dodajemy cukry
i żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszaną
z proszkiem, kisiel
i mak i mieszamy. Ciasto wlewamy
na dużą blachę (38x26
cm). Pieczemy ok. 40 minut
w temp. 160-180 °C. Przekrawamy
na 3 placki.
2.Masa dyniowa: miąższ dyni
kroimy w kostkę i smażymy do
miękkości, ale nie na „papkę".
Pod koniec dodajemy galaretkę
brzoskwiniową.
3.Krem: galaretki rozpuszczamy
we wrzącej wodzie. Jogurt ubijamy mikserem ze Śnieżkami.
Mieszając, dodajemy tężejącą
galaretkę.
4.Na placek wykładamy masę
dyniową, na nią krem i przykrywamy
drugim plackiem. Wykładamy
masę, krem oraz trzeci
placek. Smarujemy kremem
i dekorujemy polewą oraz wiórkami
kokosowymi.
Komentarze