Placek pasterza

0 (0 ocen)

Zapiekanka przyrządzona z mielonego mięsa,z cebuli,marchwi,ziół i pomidorów pod kremowym puree ziemniaczanym

Składniki:

  • 700 g mięsa wieprzowego lub wołowego
    2 posiekane cebule
    1,1/2 pokrojonej w kostkę lub tartej marchwi (duże oczka)
    1-2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
    1 łyżka mąki
    3 pomidory,sparzone obrane ze skórki
    200 ml.bulionu wołowego
    1 łyżeczka maggi
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    sól,pieprz
    1 łyżeczka suszonej szałwii i oregano
    1 kg ziemniaków
    25 g masła
    3-4 łyżki mleka
    5 pokrojonych w plasterki pieczarek(wedle uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placek pasterza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ... 1. Mięso podsmażyć na patelni bez tłuszczu na małym ogniu,ciągle mieszając
  • ... 2. Dodać cebulę,marchew,pieczarki i czosnek,smażyć kolejne 10 min.Zaprawić mąka i smażyć jeszcze minutę.Dolać bulion, koncentrat pomidorowy i pomidory,cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia.Dołożyć łyżeczkę maggi,przyprawić pieprzem, solą oraz szałwia i oregano do smaku,gotować pod przykryciem ok 25 min.Piekarnik rozgrzać do 180-190stC. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie,starannie odlać i ugnieść.Dodać masło i wmieszać tyle mleka,aby powstało płynne,ale gęste ciasto.Doprawić pieprzem i solą .Ciastem napełnić szprycę .
  • ... 3. Następnie ciasto ziemniaczane wycisnąć szprycą lub równo szpatułką cukierniczą na mięso wyłożone w naczyniu do zapiekania.Piec w piekarniku 30 minut,aż warstwa ziemniaczana będzie gorąca i przyrumieniona .Po wyjęciu z piekarnika przestudzić i podawać jako samodzielne danie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować