Placek papieski

4.49 (144 ocen)

  • 50 min

Ciasto idealne na letnie, ciepłe wieczory. Lekkie i puszyste.

  • 50 min

Składniki:

  • 3 jajka
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżka mąki + kartoflanka - razem 3/4 szklanki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 litra śmietany 30%
    2 śnieżki na mleko
    2 białe czekolady
    2 galaretki cytrynowe
    100 g wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek papieski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka upić na pianę, dodać cukier. Dalej ubijać. Dodać żółtka a na koniec mąkę wymieszaną z kartoflanką i proszkiem do pieczenia. Wszystko razem wymieszać mikserem.Wylać na blachę i piec ok. 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • 2. Masa:
    Połączyć ubitą śmietanę oraz ubitą śnieżkę. Potrzeć białe czekolady. Galaretki rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody.
    Wszystkie te składniki połączyć. Na wierzch posypać wiórkami kokosowymi i resztą potartej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować