Placek po węgiersku nieco inaczej ... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka pokroić na drobne kawałki, przyprawić do smaku (przyprawa do gyros, przyprawa do kurczaka, suszone zioła - bazylia, tymianek, czosnek). Odstawić na kilkanaście minut lub dłużej.
2.Pieczarki, cebulę, papryki i marchewkę pokroić w drobną kostkę.
3.Pokrojone mięso poddusić na łyżce oleju (około 10 min)
4.Usmażone mięso zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu poddusić pieczarki z cebulką (około 10 min). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dorzucić pokrojone w kostkę papryki oraz marchewkę. Wymieszać. Dusić około 10 min. Dodać pierś z kurczaka. Wymieszać. Po około 2 min dodać słoik sosu słodko - kwaśnego. Wszystko razem wymieszać na patelni. Można ponownie doprawić jeśli trzeba.
5.Placek:
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce, dodać jajko i kilka łyżek mąki. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Masę ziemniaczaną nakładać łyżką na patelnię. Wygładzić placek na całą powierzchnię patelni (na średnią grubość). Gdy spód placka się zarumieni należy przełożyć go na drugą stronę.
6.Usmażony placek wykładamy na duży płaski talerz. Na placek nakładamy gorący przygotowany wcześniej farsz.
Można też farsz wyłożyć na połowę placka i przykryć drugą połową. Wierzch placka można polać śmietaną, ale niekoniecznie.
7.SMACZNEGO !
Porady
Jeśli smażenie jednego placka sprawia nam trudność (przewracanie) można usmażyć kilka mniejszych placuszków. ;)
Komentarze