Placek serowo-piankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i ponownie dobrze ubić. Następnie dodać żółtka i wodę, wymieszać. Na końcu dodać wymieszane suche składniki. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do dużej formy i piec ok 35 min w 180 C. Po ostudzeniu przekroić napół.
Masa serowa:
Galaretkę wymieszać z żelatyną i zalać 3/4 szkl wrzątku i mieszać do całkowitego rozpuszczenia, wystudzić ale do lekkiego stężenia. Margarynę utrzeć z jajkiem, dodać ser i dobrze wymieszać. Wlać galaretkę i ponownie dobrze wymieszać . Dodać rodzynki oraz połamaną drobno czekoladę.
Masa piankowa:
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl wrzątku i ostudzić. Białka z cukrem ubić na sztywno. Wlać tężejącą galaretkę i dobrze wymieszać.
Przełożenie:
Biszkopt-masa serowa-biszkopt-masa piankowa
Komentarze