Placek na gotowanych żółtkach z makiem i masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, margarynę, śmietanę, proszek do pieczenia oraz żółtka gotowane przetarte przez sitko i zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części . Jedną część rozwałkowujemy na formę wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 23x38 cm i pieczemy na złoty kolor.
2.Drugą część ciasta rozwałkowujemy i dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i smarujemy marmoladą jabłkową.
3.Masę makową wykładamy z puszki, próbujemy i w razie potrzeby dodajemy różne dodatki np: cukier puder, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową, olejek migdałowy, rodzynki, albo co kto jeszcze lubi.
Masę makową wykładamy na placek kruchy posmarowany marmoladą jabłkową , rozsmarowujemy i pieczemy około 45-50 minut w temp 180 stopni.
4.Do garnka dajemy zmielone orzechy włoskie, pół szklanki cukru i łyżkę masła i zalewamy mlekiem tyle aby przykryło orzechy.
Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia do wystudzenia. Ucieramy 15 dkg margaryny i łączymy z zimnymi orzechami.
Masę wykładamy na wystudzony placek z makiem.
5.Na masę dajemy placek kruchy.
6.Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem, polewamy polewą albo lukrem.
Komentarze