Placek makowy

4.5 (162 ocen)

Przepis na ten przepyszny placek dostałam od mojej cioci bardzo go lubie i jest prosty w wykonaniu

Składniki:

  • 1,5szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    6 jaj
    2 łyżeczki proszku do pieczania
    200g maku suchego
    krem karpatkowy do gotowania (Delekta)
    2 kremóki z biedronki
    płatki migdałowe 100 g
    żelatyna 4łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE:
    Białka ubić z cukrem na sztywno dodać żółtka. Mąkę z proszkiem przesiać do białęk następnie dodać surowy mak. Wymieszać.
    Ciasto piec w temp. 170 stopni przez 30-35 min.
    Ostudzone ciasto przekroić, obydwie warstwy dobrze skropić wodą z wódka i cukrem.
    Masę karpatkową zrobić według przepisu na opakowaniu.
    Kremówki ubić na sztywno dodać 4 łyżeczki cukru pudru.
    Żelatyne rozmieszać w 0,5 szkl. gorącej wody. Po ostudzeniu dodać żelatyne do ubitej śmietanki.
    Przekrojone ciasto przełożyć masą karpatkową przykryć drugą częścią ciastai rozsmarować ubitą kremówkę. Na wieżch dosypać uprażone płatki migdałów.
    schłodzić.

Porady

Jeśli nie lubisz ciasta nakrapianego alkoholem zwilż ciasto wodą z cytryną i cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować