1.PRZYGOTOWANIE:
Białka ubić z cukrem na sztywno dodać żółtka. Mąkę z proszkiem przesiać do białęk następnie dodać surowy mak. Wymieszać.
Ciasto piec w temp. 170 stopni przez 30-35 min.
Ostudzone ciasto przekroić, obydwie warstwy dobrze skropić wodą z wódka i cukrem.
Masę karpatkową zrobić według przepisu na opakowaniu.
Kremówki ubić na sztywno dodać 4 łyżeczki cukru pudru.
Żelatyne rozmieszać w 0,5 szkl. gorącej wody. Po ostudzeniu dodać żelatyne do ubitej śmietanki.
Przekrojone ciasto przełożyć masą karpatkową przykryć drugą częścią ciastai rozsmarować ubitą kremówkę. Na wieżch dosypać uprażone płatki migdałów.
schłodzić.
Porady
Jeśli nie lubisz ciasta nakrapianego alkoholem zwilż ciasto wodą z cytryną i cukrem.
Komentarze