Placek królewski

4.97 (152 ocen)

Ciasto według przepisu mojej mamy. Jest pyszne i w zasadzie łatwe do przygotowania. Placek najlepiej zostawić na noc w chłodnym miejscu. Wtedy twarde kruche ciasto zmięknie od masy i całe ciasto będzie miękkie i rozpływające się w ustach.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    30 dag mąki
    15 dag margaryny Palmy z murzynkiem
    1 łyżka śmietany
    Pół szklanki cukru
    2 łyżki miodu
    1 jajko
    1 łyżeczka płaska sody

    Biszkopt
    4 jajka
    ¾ szklanki cukru
    4 łyżki zimnej wody
    Pół szklanki mąki pszennej
    Pół szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia

    Krem
    Pół szklanki cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 budyń waniliowy
    ¾ litra mleka
    1 cukier waniliowy
    1 kostka margaryny Palmy z murzynkiem

    Polewa
    Pół kostki margaryny Palmy z murzynkiem
    4 łyżki cukru
    4 łyżki kakao
    4 łyżki mleka

    Oraz
    Sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.97 (152 ocen)

Placek królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche – składniki na ciasto szybko zagnieść na gładką masę, podzielić na dwie równe części i upiec dwa placki jednakowej wielkości. Piec w 200st do 10min.
  • 2. Biszkopt – jajka ubić z cukrem, następnie dodać wszystkie składniki i wymieszać. Piec, w tej samej formie co ciasto kruche, w temp. 180st przez około 30min.
  • 3. Krem – odlać trochę mleka, to tej porcji dodać mąkę i budyń, wymieszać. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy mleko się zagotuje, dodać mleko z mąką i budyniem. Mieszać, by nie powstały grudki. Chwile podgotować. Następnie zdjąć z ognia, aby trochę przestygło. Po chwili dodawać pokrojoną w kostkę margarynę i mieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
  • 4. Ciasto przekładać ciepłym kremem. Układać warstwy: ciasto kruche, pół porcji kremu, biszkopt, reszta kremu, ciasto kruche. Ważne jest by biszkopt przed posmarowaniem kremem skropić sokiem z cytryny.
  • 5. Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepła polewą.

Porady

Zamiast kropić biszkopt sokiem z cytryny, można posmarować go marmoladą. Proporcje podane na blaszkę o wymiarach 35x 20. Każdą blaszkę przed nałożeniem ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa budyniowa Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować