Placek kokosowo-makowy na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Placek:
Białka ubić, następnie ubić z cukrem, dodać wymieszany z wiórkami i proszkiem mak i połączyć z pianą. Wylać do blaszki o wymiarach: 21x36. Piec w tem. 180 stopni przez ok. 30 minut.
2.Masa budyniowa:
Mąki i cukier waniliowy wymieszać w pół szklance mleka. Resztę mleka zagotować, następnie przetrzeć przez sito wymieszane z mąki i dodać do mleka, zagotować, cały czas mieszając, aż masa będzie sztywna. Potem rozkręcić margarynę z cukrem i żółtkami. Następnie dodać stopniowo budyń i rozkręcić.
3.Wykończenie:
Na placek kładziemy połowę masy budyniowej, następnie zamoczone w wódce herbatniki. Potem drugą połowę masy mieszamy z łyżką kakao i wykładamy na herbatniki. Przykrywamy herbatnikami namoczonymi w wódce.
4.Polewa:
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier, kakao i wodę. Dokładnie mieszamy do połączenia składników i rozpuszczenia cukru. Odstawiamy z palnika cały czas mieszając. Gdy zacznie gęstnieć polewamy na ciasto. Smacznego!
Komentarze