Placek ekspresowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki ułożyć jeden obok drugiego, w blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
2.Masa budyniowa: 3 szkl mleka zagotować z cukrem, a w pozostałym rozrobić budynie. Mieszankę wlać do gotującego się mleka, chwilę pogotować. Gorący wylać na herbatniki. Na nim ułożyć pozostałe herbatniki.
3.Ciasto: Margarynę, cukier i mleko podgrzewać aż do rozpuszczenia składników. Jajka ubić na puch i lekko jeszcze ciepłą masę powoli wlewać do jajek, cały czas miksując. Na koniec wsypać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie utrzeć mikserem. Ciasto wylać na herbatniki, na wierzchu ułożyć owoce. Piec ok. 50 – 60 minut w 180 stopniach. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Komentarze