Placek drożdżowy z jagodami

4.5 (169 ocen)

Niewiele rzeczy smakuje tak dobrze, jak świeże ciasto drożdżowe z jagodami, podane ze szklanką mleka

Składniki:

  • CIASTO:
    60 dag mąki pszennej u mnie typ 650
    4 dag świeżych drożdży
    1/2 szklanki cukru
    16 g cukru wanilinowego
    2 jajka rozmiar L
    12 dag masła
    1/2 łyżeczki soli
    ok. 1 szklanki letniego mleka
    KRUSZONKA:
    6 dag maki pszennej
    6 dag cukru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    6 dag zimnego masła
    DODATKOWO:
    jajko do posmarowania wierzchu
    2 szklanki jagód
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Placek drożdżowy z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, masło stopić, mleko podgrzać.
    Drożdże wkruszyć do dużego kubka, dodać po łyżce cukru i mąki, rozetrzeć z połową letniego mleka. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia.
    Jagody przebrać, opłukać i dokładnie osączyć.
    Do przesianej mąki dodać pozostały cukier, sól i cukier wanilinowy, roztrzepane jajka, stopione masło i wyrośnięty zaczyn.
    Mieszając łyżką dodawać stopniowo pozostałe mleko.
    Następnie przy pomocy robota lub ręcznie wyrobić gładkie ciasto.
    Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
    Z podanych składników rozetrzeć palcami kruszonkę.
    Blaszkę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.
    Wyrośnięte ciasto przebić, lekko zagnieść i przełożyć do blaszki, rozciągnąć je równą warstwą na dnie, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, obsypać jagodami i kruszonką.
    Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
    Piec 35-40 minut do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować