Placek drożdżowy z jabłkami

4.51 (182 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Przepis znalazłam w książce mojej mamy "Kuchnia Polska" z 1985 roku i zmodyfikowałam go tylko o dodanie kruszonki. Polecam :)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    500 g mąki
    40 g drożdży
    350 ml mleka
    2 żółtka
    100-150 g cukru
    szczypta soli
    100 g tłuszczu
    skórka cytrynowa
    wanilia
    700 g czereśni, wiśni, śliwek lub jabłek

    Kruszonka:
    4 łyżki masła
    4 łyżki cukru
    8 łyżek mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.51 (182 ocen)

Placek drożdżowy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od wykonania rozczynu. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i 100 g mąki. Dodajemy tyle mleka, aby rozczyn miał konsystencję dobrej śmietany. Rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu, aby wyrósł.
  • 2. Dużą prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę. Mąkę przesiewamy do dużej miski, do której następnie dodajemy rozczyn, resztę mleka, szczyptę soli, skórkę cytrynową i wanilię. Ciasto wyrabiamy do połączenia wszystkich składników. Gdy ciasto będzie gładkie i pojawią się pęcherzyki powietrza, powoli wlewamy stopiony i ostudzony tłuszcz, wyrabiamy dalej aby ciasto było pulchne. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

  • 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę i równamy. Możemy to zrobić najlepiej palcami zanurzonymi wcześniej w tłuszczu. Na wierzch kładziemy opłukane, bez pestek owoce. Blachę z ciastem pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • 4. Gdy ciasto ponownie wyrasta przygotowujemy kruszonkę. Z mąki, cukru i masła zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki.
  • 5. Na wierzch wyrośniętego ciasta wykładamy kawałki kruszonki. Placek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190-200 stopni i pieczemy przez 30-40 minut. Po upieczeniu placek kroimy na 2 lub 4 części i dopiero wyjmujemy i studzimy na kratce. Po wystudzeniu placek możemy pokroić na mniejsze kawałki.

Porady

Jeżeli wierzch ciasta będzie za szybko nabierał koloru ciasto należy przykryć folią aluminiową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować