Placek drożdżowy z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl letniego mleka, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wszystko wlać do garnka i odstawić nakryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kolejno wyrośnięte drożdże wlać do miski do pozostałych składników i wyrobić. Ciasto zostawić do wyrośnięcia a następnie ponownie przerobić. Blaszkę wysmarować tłuszczem. 1/3 ciasta rozwałkować i włożyć do blachy i nakłuć je widelcem.
2.Sporządzić krem budyniowy (lub wg uznania można ugotować 3 budynie śmietankowe)
Odlać szklankę mleka (resztę mleka zagotować) i dodać do niego: 4 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 łyżki mąki tortowej, wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka, chwilę pogotować, przestudzić.
Wylać do blachy.
3.Sporządzić posypkę: Podane składniki wyrobić.
4.Pozostałe ciasto (2/3) rozwałkować i wyłożyć na budyń. Wysypać na to pokruszoną posypkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 30-40min.
Porady
Do ciasta zamiast budyniu, można użyć. rabarbar, jabłka itp
Wielkość blaszki do pieczenia: 24x39cm
Komentarze