Sernik na zimno z biszkoptami

4.5 (199 ocen)

  • 15 min

Uwielbiam ciasta domowe, ale od miesiąca nie mogę ich jeść, bo karmię piersią. Suchy biszkopt szybko mi się znudził, więc wymyśliłam ciasto, które bez wyrzutów sumienia przy diecie karmiącej mamy można jeść ze smakiem :) Do tego robi się je błyskawicznie, a więc przy dziecku da się to zrobić.

  • 15 min

Składniki:

  • - 22 okrągłe biszkopty
    - 3 galaretki brzoskwiniowe lub malinowe (te są dozwolone w diecie karmiącej mamy, ale jeśli ktoś nie karmi a ma ochotę na ten placek może użyć także inne)
    - 600 ml śmietany 36 proc.
    - 2 łyżeczki cukru kryształ
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na zimno z biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej kolejności rozpuszczamy galaretki. Jedną według przepisu, a w drugim pojemniku kolejne dwie w półtorej szklanki wody. Czekamy aż wystygną i lekko zastygną.
  • 2. Na małą tortownicę układamy biszkopty. Kiedy rozpuszczone w 1,5 szklanki wody galaretki wystygną, wyciągamy z lodówki śmietanę i ubijamy ją mikserem z dwiema łyżeczkami cukru. Po zrobieniu bitej śmietany dodajemy stopniowo dwie rozpuszczone galaretki nadal miksując krem.
  • 3. Krem wylewamy na biszkopty, a następnie kładziemy na nim kolejną warstwę biszkoptów i zalewamy je jedną przygotowaną wcześniej galaretką.

Porady

Na wierzch można dodać też owoce - brzoskwinie czy maliny. Ja póki co czekam aż pojawią się świeże, więc użyłam tylko biszkoptów. Galaretkę na wierzch dobrze jest doprowadzić w lodówce do stanu lekkiego stężenia przed wylaniem żeby nie powlewała się w masę. Ciasto po nałożeniu masy i drugiej warstwy biszkoptów przed wylaniem galaretki warto na kilka minut wstawić do lodówki. Gotowe jest do jedzenia po kilku godzinach w lodówce, więc najlepiej robić je na noc :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować