Placek delicja

4.5 (143 ocen)

Ciasto jest tak pyszne że rozpływa się w ustach

Składniki:

  • Wkładka bakaliowa:
    -8białek
    -3zółtka
    -10 dag kokosu
    -10 dag rodzynek
    -10 dag mielonych orzechów
    -10 dag siekanych orzechów
    -1 łyżka mąki pszennej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 szkl. cukru

    Biszkopt jasny:
    -4 jaja
    -4 łyżki cukru
    -2 łyżki mąki pszennej
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka oleju
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    -2 szkl. mleka
    -1 budyń jasny
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -2 żółtka
    -3/4 szkl. cukru
    -1 margaryna Palma
    -1 galaretka cytrynowa

    galaretka truskawkowa 3 sztuki
    delicje 2 opakowania
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wkładka:
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Gdy ubite dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Upiec beze

    Biszkopt jasny:
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Gdy ubite dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i olej. Upiec biszkopt

    Krem:
    Zagotować 1,5 szkl. mleka z cukrem. W 0,5 szklanki mleka roztrzepać żółtka z budyniem i mąką ziemniaczaną i wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. margarynę utrzeć i dodawać po łyżce zimny budyń. Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki wody i tężejącą dać do masy. Wszystko dokładnie utrzeć.

    Przełożenie:
    wkładka
    połowa kremu
    biszkopt jasny
    reszta kremu
    delicje
    galaretka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować