Placek biszkoptowy z musem czekoladowym i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę i usztywnić cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką .
Rozgrzać patelnię z łyżką oleju kokosowego.
Na patelnie wylać ciasto, wyrównać i powciskać wiśnie z kompotu. Przykryć pokrywką. Zmniejszyć ogień do minimum.
Ciasto jest gotowe po ok 15 min. ( jak odstaje od brzegów patelni )
Delikatnie zsunąć na talerz.
2.Śmietanę zagrzać w rondelku i rozpuścić w niej czekoladę . Dodać szczyptę chilli. Schłodzoną ubić na pianę . Wyłożyć na zimny placek .
3.Wiśnie przełożyć do rondelka i postawić na gazie. Wiśniówkę wymieszać z łyżką mąki kukurydzianej i zalać wiśnie. Mieszać przez chwilę , aż syrop się zagęści. Zimne wiśnie wyłożyć na wierzch placka.
Smacznego.
Komentarze