Placek cytrynowo - bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. 15 dag herbatników włożyć do foliowej torebki, pokruszyć wałkiem . 10 dag masła rozpuścić, wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Masę włożyć do natłuszczonej formy, włożyć do lodówki na 15 minut.
2.2. 6 żółtek zmiksować z 400 ml słodzonego mleka skondensowanego. Z 3 cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć około 1/2 szklanki soku. Oba składniki dodać do kremu i krótko wymieszać .
3.3. Masę wylać na herbatnikowy spód. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
4. 6 białek schłodzonych w lodówce ubić ze szczyptą soli na sztywno. Wsypywać stopniowo 15 dag cukru i ubijać aż powstanie sztywna piana.
Dodać 1/4 łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszać. Masę bezową rozprowadzić na cieście i pofałdować brzegiem łyżeczki.
Zapiekać 5 minut w temperaturze 220 stopni.
Komentarze