Placek cytrynowo - bezowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Prosty przepis na pyszne ciasto

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 15 dag herbatników, 10 dag masła bez oleju, 6 jajek, 400 ml słodzonego mleka skondensowanego, 3 cytryny, 1/4 łyżeczki cukru pudru, 15 dag cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Herbaty Jajko

Placek cytrynowo - bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie herbatników 1. 1. 15 dag herbatników włożyć do foliowej torebki, pokruszyć wałkiem . 10 dag masła rozpuścić, wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Masę włożyć do natłuszczonej formy, włożyć do lodówki na 15 minut.
  • Spód do masy 2. 2. 6 żółtek zmiksować z 400 ml słodzonego mleka skondensowanego. Z 3 cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć około 1/2 szklanki soku. Oba składniki dodać do kremu i krótko wymieszać .
  • 3. 3. Masę wylać na herbatnikowy spód. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • masa bezowa 4. 6 białek schłodzonych w lodówce ubić ze szczyptą soli na sztywno. Wsypywać stopniowo 15 dag cukru i ubijać aż powstanie sztywna piana.
    Dodać 1/4 łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszać. Masę bezową rozprowadzić na cieście i pofałdować brzegiem łyżeczki.
    Zapiekać 5 minut w temperaturze 220 stopni.

Porady

Cytryny umyć i sparzyć wrzątkiem .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Jajka Mleko Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować