Placek chłopski - przekładaniec drożdżowy z orzechami, jabłkami i powidłami

4.49 (187 ocen)

  • 30 min

Podbił serca wszystkich, którzy go jedli:D

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto drożdżowe:
    500g mąki
    250g margaryny
    50g drożdży
    5 łyżek mleka
    2 jajka
    4 żółtka
    3 łyżki cukru
    Ok. 300g powideł śliwkowych

    Masa orzechowa:
    4 białka
    1,5 szkl zmielonych orzechów włoskich
    4 łyżki cukru
    16g cukru waniliowego

    Masa jabłkowa:
    800g jabłek
    Skórka i odrobina soku z jednej cytryny
    Cukier do smaku – ok. 5 łyżek
    Cynamon
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Powidła

Placek chłopski - przekładaniec drożdżowy z orzechami, jabłkami i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe: Margarynę posiekać z mąką. Ciepłe mleko rozrobić z drożdżami i cukrem. Wszystkie składniki oprócz powideł, razem połączyć i wyrobić ciasto. Podzielić na 4 części, rozwałkować cienkie placki. Pierwszy placek przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia i posmarować powidłami. Przykryć drugim plackiem, na niego wyłożyć masę orzechową, ponownie placek, masa jabłkowa, a na wierzch ostatni placek. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny w ciepłym miejscu aby wyrosło. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Zimny placek polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
  • 2. Masa orzechowa: Białka ubić z cukrami na sztywną pianę. Wsypać orzechy i delikatnie połączyć.
  • 3. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Połączyć z pozostałymi składnikami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować