Placek chłopski - przekładaniec drożdżowy z orzechami, jabłkami i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto drożdżowe: Margarynę posiekać z mąką. Ciepłe mleko rozrobić z drożdżami i cukrem. Wszystkie składniki oprócz powideł, razem połączyć i wyrobić ciasto. Podzielić na 4 części, rozwałkować cienkie placki. Pierwszy placek przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia i posmarować powidłami. Przykryć drugim plackiem, na niego wyłożyć masę orzechową, ponownie placek, masa jabłkowa, a na wierzch ostatni placek. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny w ciepłym miejscu aby wyrosło. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Zimny placek polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
2.Masa orzechowa: Białka ubić z cukrami na sztywną pianę. Wsypać orzechy i delikatnie połączyć.
3.Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Połączyć z pozostałymi składnikami.
Komentarze