Płotki w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby oczyścić, umyć i osuszyć. Obtoczyć w mące i smażyć na oleju na złoty kolor. Wystudzić. Powkładać niezbyt ciasno do wysokich słoików ogonkami do góry.
2.Ocet połączyć z wodą w podanej proporcji, dodać cebulę pokrojoną w pół-talarki, marchew pokrojoną w talarki, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 2 liście laurowe, kilka goździków, 3-4 łyżeczek ziaren gorczycy, sól, cukier wg uznania. Wszystko razem zagotować, potem na małym ogniu gotować jeszcze kilka minut, by przyprawy oddały swój aromat.
3.Niezbyt gorącą zalewą zalewamy ryby. Do każdego słoika wkładamy też troszkę przypraw z marynaty, cebulę i marchew. Dokładnie zakręcamy słoiki i odstawiamy w chłodne miejsce na ok tydzień.
Porady
- zalewy wystarcza na 2 słoiki po 700ml – w przypadku ciasnego ułożenia ryb
Komentarze