Powidła z agrestem z nutą liści wiśni

4.5 (164 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób

To przepis mojej babci na przepyszne powidła. To połączenie smaku liści wiśni i w moim odczuciu - zapomnianego - agrestu. Jest jednym z najzdrowszych owoców. Posiada on wiele cennych witamin, odstresowuje i wzmacnia serce.

  • 50 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 5 szklanek agrestu
    7 szklanek cukru
    2 garście liści wiśni
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Powidła

Powidła z agrestem z nutą liści wiśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście świeżych wiśni zalej szklanką- 1,5szklanki zimnej wody. Zagotuj i zalej agrest. Ostudź i odstaw na noc do lodówki. Rano przecedź dwie szklanki utworzonego soku. Do soku wsyp cukier i zagotuj. W gorący syrop włóż agrest i gotuj 15-20 minut. Ok. 2-3 min przed końcem gotowania dodaj ok. 10 umytych liści wiśni. Zagotuj ponownie. Rozlej do przygotowanych słoików.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować