Powidła śliwkowe (klasyczne)

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Polskie pyszne zdrowe

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg śliwek
    25 dag cukru

Powidła śliwkowe (klasyczne) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Starannie ,dobrze dojrzałe śliwki wypestkować. Włożyć śliwki do dużego szerokiego rondla i gotować na słabym ogniu ,dość często mieszając aż do odparowania soku w takim stopniu ,by przegarnięta drewnianą łyżką masa śliwkowa zlewała się bardzo powoli. Do zagęszczonej masy dodać cukier. Powidła rozrzedzą się wówczas i trzeba gotować je dalej na bardzo słabym ogniu ,aż do osiągnięcia gęstości sprzed dodania cukru. Przełożyć gorące do słoików.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (160 ocen)

Powidła śliwkowe