Powidła śliwkowe bez mieszania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki starannie umyć,wyciągnąć pesteczki.Wsypać do garnka,w którym będziemy smażyć powidła,zasypać cukrem,dodać ocet i razem wymieszać.Zostawić na 24godz.U mnie śliwki stały ok 12 godz tj przez noc i też było ok.Po tym czasie nie ruszając nic śliwek postawić na ogień i gotować na wolnym gazie przez 3-4 godz w odkrytym garnku,musi parować.Nie wolno mieszać choćby Was kusiło.Należy uprzedzić wszystkich domowników by nie ruszali powideł.Nic nie pryska,nic się nie przypala.Śliwki same przez ten czas się rozgotowują.Po ok 3 godz zaczynamy dopiero mieszać,ewentualnie dosypując cukier(w zależności od tego jak słodkie powidła chcemy uzyskać)Mieszamy te powidła na większym ogniu ok 1/2 godz do 1 godz do odparowania powstałego soku,do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Gdy uzyskamy odpowiednią gęstość należy przełożyć do słoiczków i pasteryzować.
Komentarze