Powidła śliwkowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W mojej rodzinie od lat smaży się je na dworze. Ależ to wydarzenie!

Składniki:

  • 3 kg śliwek
    1 kg cukru
    2 łyżki cynamonu

Powidła śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki przebieramy, myjemy i osuszamy. Przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Wsypujemy do garnka, podlewamy szklanką wody i gotujemy ok. 4 godzin na bardzo małym ogniu.
  • 2. Gdy śliwki będą już rozgotowane, wsypujemy cukier i cynamon. Gotujemy
    jeszcze chwilę. Gorące wlewamy do słoików, zakręcamy i owijamy w koc. Zostawiamy do wystygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2011

Komentarze

Podobne przepisy