Bardzo smaczny dodatek do pieczywa, gofrów i naleśników.
Składniki:
mirabelki 1 kg
marchewka 1/2 kg
sok z pomarańczy 750 ml
skórka pomarańczowa do smaku
cukier żelujący 3:1 1,5-2 szkl.
galaretka pomarańczowa 2 op.
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
Powidełka z mirabelek i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mirabelki przebrać, umyć i wydrylować.
Marchewki obrać i pokroić w krążki - zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości, a następnie odparować.
Śliwki podlać kilkoma łyżkami wody i rozgotować pod przykryciem. Zmiksować.
Ugotowane marchewki zalać 2 szkl. soku pomarańczowego i zmiksować na gładko. W pozostałej szklance soku namoczyć galaretkę pomarańczową, wymieszać i odstawić do spęcznienia - rozpuścić w mikrofalówce.
Mus marchewkowo-pomarańczowy połączyć ze zmiksowanymi mirabelkami. Dodać skórkę startą z dużej pomarańczy, ekstrakt waniliowy oraz cukier żelujący. Dokładnie wymieszać i ogrzewać 25-30 minut często mieszając.
Do gotowego musu dolać rozpuszczoną galaretkę i bardzo dokładnie wymieszać.
Gorącymi powidełkami napełnić wyparzone słoiczki i od razu szczelnie zakręcić.
Porady
Najlepiej użyć do tego typu przetworów marchewki o wyraźnym ciemnym kolorze, soczystej i słodkiej. Raczej nie nadaje się jasna marchewka z marketu.
Komentarze