Potrójnie paprykowy gulasz

0 (0 ocen)

Pyszny gulasz z użyciem trzech rodzajów papryki

Składniki:

  • - 1 kg wołowiny
    - 2 papryki słodkie - czerwona i żółta
    - 1 czerwona papryczka chili
    - 2 cebule
    - sól, pieprz, papryka wędzona w proszku, cząber, listki laurowe, ziele angielskie do smaku
    - mąka do obtoczenia mięsa
    - 1 łyżka masła
    - 2 łyżki oleju

Potrójnie paprykowy gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, kroimy w kawałeczki i obsypujemy mąką- tylko tyle , żeby każdy kawałeczek był w miarę równomiernie obtoczony w mące. Obsmażamy mięso na oleju i przekładamy do garnka.Cebulę obieramy i kroimy w piórka, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych ( zwłaszcza chili) i kroimy w kostkę. Masło rozgrzewamy na patelni i chwilę podsmażamy na nim cebulkę i paprykę. Jak tylko cebulka się zeszkli od razu dodajemy wszystko do mięsa. Zalewamy wszystko wodą ale tylko tyle, żeby przykryć mięso. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie i na małym ogniu dusimy do miękkości . Pod koniec duszenia przyprawiamy do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy