Potrójnie czekoladowy sernik sezamkowo-kokosowy z jeżynami

0 (0 ocen)

  • 40 min

co może być lepsze od czekolady? Potrójna jej dawka! A dokładniej zestawienie trzech nut smakowych - sezamków z gorzką czekoladą, kokosu z czekoladą białą oraz jeżyn z czekoladą mleczną. Po prostu niebo w gębie. Co ważne- całość przygotowuje się błyskawicznie i nie wymaga pieczenia. Wypróbujcie!

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    Spód:
    · 100 g herbatników
    · 110 g sezamków
    · 100 g miękkiego masła
    · 2 łyżki brązowego cukru
    · 100 g zimnej gorzkiej czekolady

    Masa serowa:
    · 2 galaretki cytrynowe
    · 2 czekolady białe
    · 1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
    · 100 g miękkiego masła
    · 150 g wiórek kokosowych
    · 4 łyżki miodu spadziowego
    · 1,5 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia galaretek
    Dekoracja:
    · wiórki kokosowych
    · 54 g sezamków
    Polewa jeżynowa:
    · konfitura jeżynowa - 2 łyżki
    · 100 g mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Potrójnie czekoladowy sernik sezamkowo-kokosowy z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:

    Herbatniki, czekoladę i sezamki kruszymy w malakserze. Dodajemy do nich stopione masło i cukier całość krótko miksujemy. Musimy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Całość przekładamy do przygotowanej foremki - tortownicy o średnicy 26cm.

    Masa serowa-

    Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody. Dodajemy połamaną na kawałki białą czekoladę i mieszamy, żeby całość się rozpuściła. Odstawiamy, żeby masa przestygła i zaczęła lekko tężeć. Masło ucieramy z miodem. Dodajemy stopniowo ser i lekko tężejącą masę galaretkowo-czekoladową. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe- delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do stężenia do lodówki.
  • 2. Dekoracja:
    · wiórki kokosowych
    · 54 g sezamków

    Do boków ciasta przyklejamy połówki ciasteczek-sezamków i wiórki kokosowe.
  • 3. Polewa jeżynowa:
    · konfitura jeżynowa - 2 łyżki
    · 100 g mlecznej czekolady

    W rondelku podgrzewamy konfiturę. Dodajemy pokruszoną czekoladę i czekamy, aż wszystko ładnie się połączy. Lekko przestudzonym sosem polewamy sernik. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Jeżyny Ser biały Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować