Potrawka ryżowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wspaniały pomysł na mroźne zimowe popołudnia

  • 30 min

Składniki:

  • 1 czubata szklanka długoziarnistego ryżu
    pół główki małej białej kapusty
    300 g mielonego wołowego mięsa
    1 duża cebula
    pęczek natki pietruszki
    100 g gęstej kwaśnej śmietany
    3 łyżki masła
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka curry
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Potrawka ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
  • 2. Liście kapusty drobno poszatkować, cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • 3. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła, dobrze podsmażyć mielone mięso, następnie wrzucić kapustę oraz cebulę i przez chwilę smażyć razem z mięsem. Podlać połową szklanki wody i gotować pod przykryciem ok 10 minut. Następnie zagęścić koncentratem pomidorowym, doprawić do smaku solą, grubo mielonym pieprzem oraz curry, zdjąć z ognia.
  • 4. W garnku rozgrzać pozostały tłuszcz, wrzucić osączony ryż, podsmażyć na złoty kolor. Na ryżu ułożyć kapustę z mięsem, dusić na małym ogniu jeszcze 20 minut (można podlać jeszcze odrobiną wody).
    Zdjąć z ognia, wymieszać, doprawić do smaku. Posypac drobno posiekaną natką pietruszki.
    Podawać z kwaśną śmietaną.

Porady

Mięso wołowe można zastąpić wieprzowiną lub drobiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować