Potrawka ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
2.Liście kapusty drobno poszatkować, cebulę obrać i pokroić w kostkę.
3.Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła, dobrze podsmażyć mielone mięso, następnie wrzucić kapustę oraz cebulę i przez chwilę smażyć razem z mięsem. Podlać połową szklanki wody i gotować pod przykryciem ok 10 minut. Następnie zagęścić koncentratem pomidorowym, doprawić do smaku solą, grubo mielonym pieprzem oraz curry, zdjąć z ognia.
4.W garnku rozgrzać pozostały tłuszcz, wrzucić osączony ryż, podsmażyć na złoty kolor. Na ryżu ułożyć kapustę z mięsem, dusić na małym ogniu jeszcze 20 minut (można podlać jeszcze odrobiną wody).
Zdjąć z ognia, wymieszać, doprawić do smaku. Posypac drobno posiekaną natką pietruszki.
Podawać z kwaśną śmietaną.
Porady
Mięso wołowe można zastąpić wieprzowiną lub drobiem.
Komentarze