Potrawka mięsno- warzywna z makaronem penne

0 (0 ocen)

Smakowity obiad, ciepła kolacja, jak kto woli :) Potrawka z dodatkiem makaronu jest bardziej syta i skutecznie napełni głodne brzuchy. Polecam, póki są dostępne świeże warzywka.

Składniki:

  • ½kg chudej szynki wieprzowej
    300g kiełbasy z szynki
    2 łyżeczki sosu sojowego
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    2 papryki czerwone
    2 małe cukinie
    300g pieczarek
    2 pomidory
    300g makaronu penne lub kokardki
    1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    2 łyżki mąki
    sól, pieprz do smaku
    3 łyżki oleju do smażenia mięsa
    3 łyżki oleju do smażenia kiełbasy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Potrawka mięsno- warzywna z makaronem penne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane z tłuszczu mięso kroimy w kostkę. Rumienimy na oleju, a następnie podlewamy 300ml zimnej wody, i smażymy aż do odparowania. Wtedy ponownie podlewamy taką samą ilością oraz dwoma łyżeczkami sosu sojowego.
    Kiełbasę kroimy w kostkę i również smażymy na oleju wraz z pokrojoną w pióra cebulą i posiekanym czosnkiem.
    Dodajemy do odparowanego mięsa wraz z pokrojonymi w kostkę papryką, cukinią (wcześniej obraną) oraz pieczarkami. Podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem 15 minut.
    W osobnym naczyniu, w osolonej wodzie gotujemy al dente makaron.
    Przecier pomidorowy mieszamy z mąką i ½ szklanki zimnej wody i odrobiną gorącego wywaru. Dodajemy do reszty, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na końcu łączymy z makaronem. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Makaron Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować