Potrawka kurczakowo-bananowa z czekoladą, ryżem i pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Ryż gotujemy.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany ząbek czosnku i chwilkę dusimy, dodajemy pomidory z puszki i dalej dusimy, aż powstanie gęsty sos. Dodajemy mieloną paprykę, cynamon, pieprz cayenne oraz pokrojonego w małe plasterki banana. Ponownie chwilkę razem dusimy. Dokładamy kawałki kurczaka, wszystko dokładnie mieszamy i dolewamy szklankę wody. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy 5 minut.
2.Jak mięsko będzie już miękkie dokładamy 3 kostki czekolady, dokładnie mieszając do jej roztopienia i połączenia ze wszystkimi składnikami potrawki. Dusimy wszystko razem bez przykrycia - do częściowego odparowania wody, tak aby potrawka osiągęła pożądaną przez nas konsystencję.
Imbir świeży ścieramy na tarce i dokładamy do potrawki, mieszamy i minutę dusimy.
Ryż wykładamy na talerz, dodajemy potrawkę i dekorujemy cząstkami pomarańczy.
Komentarze