potrawka inaczej

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybka i bardzo smaczna potrawka o smaku słodko-kwaśnym na ostro. Rodzina ją uwielbia. Można podać ją z ryżem lub bagietką.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filet z kurczaka: 40 dekagramów
    - por: 40 dekagramów
    - papryka czerwona słodka: 1.5 sztuki
    - olej: 2 łyżki
    - papryka ostra w proszku: 1 łyżeczka
    - sól: 1.5 łyżeczki
    - śnietanka kremówka: 200 mililitrów
    - morele z puszki (duża puszka ok. 425 ml): 1 puszka
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżeczki
    - woda: 250 mililitrów
    - sok z cytryny: 2 łyżeczki

Potrawka inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka pociąć na małe kawałki, pory pokroić w poprzek na krążki ,a paprykę w paseczki o długości 3 cm.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej i któtko podsmażyć na nim kurczaka. Dodać pociętą paprykę i por, również krótko smażyć. Doprawić solą i papryką w proszku. Dodać wodę i kremówkę. Gotować ok. 5 min na dużym ogniu.
  • 3. Odsączyć morele. Sok zmieszać z mąką ziemniaczaną i wlać na patelnię. Pokroić morele w plastry i dodać do potrawy. Doprawić jeszcze raz solą (jeżeli trzeba) oraz dodać sok z cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy