Potrawka curry z indykiem, warzywami i kuleczkami jaglanymi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Propozycja na smaczne, pożywne oraz bardzo aromatyczne połączenie kurczaka, warzyw i kaszy jaglanej, otulonej wyrazistą nutą curry. Danie ma moc rozgrzewającą oraz dodającą energii.

  • 60 min

Składniki:

  • - 300 g piersi z indyka
    - 2 białe cebule
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 żółta papryka
    - olej rzepakowy (do smażenia)
    MARYNATA DO INDYKA:
    - 2 łyżki oleju rzepakowego
    - 1 łyżka słodkiego sosu sojowego
    - 1 łyżeczka curry
    - 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
    - 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
    - 0,5 łyżeczki cynamonu
    KULECZKI JAGLANE:
    - 100 g kaszy jaglanej
    - 1 łyżeczka masła
    - 1 łyżeczka curry
    - sól
    DO SMAKU:
    - curry
    - sól morska
    - pieprz cayenne
    - pieprz czarny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka

Potrawka curry z indykiem, warzywami i kuleczkami jaglanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Na początku przygotowujemy kuleczki jaglane.

    Kaszę jaglaną parzymy wrzątkiem i płuczemy w zimnej wodzie. Następnie 1 część kaszy gotujemy w trzech częściach wody z dodatkiem soli i łyżeczki masła.

    Po ugotowaniu, dodajemy do niej 1 łyżeczkę curry, mieszamy i delikatnie studzimy.

    Następnie formujemy w dłoniach kuleczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.
  • 2 2. Następnie przygotowujemy marynatę do indyka:

    Do miseczki dodajemy olej rzepakowy, sos sojowy i wszystkie przyprawy: curry, słodką paprykę, cynamon oraz pieprz cayenne. Wszystko dokładnie mieszamy.

    Oczyszczonego ze ścięgien i włókien indyka kroimy w paski i nacieramy je przygotowaną marynatą.

    Odstawiamy na chwilę, aby mięso nabrało aromatu i wyrazistości marynaty.
  • 3 3. Cebule kroimy w piórka i szklimy je na odrobinie oleju rzepakowego.
  • 4 4. Żółtą paprykę kroimy w cienkie pasy, dodajemy je do zeszklonej cebuli i chwilę razem smażymy.

    Na koniec dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 1 łyżeczkę curry i doprawiamy całość solą morską, pieprzem czarnym oraz cayenne.
  • 5 5. Na drugiej patelni smażymy zamarynowane paski indyka, nie dodając już oleju, gdyż ten z marynaty będzie wystarczający.
  • 6 6. Usmażonego indyka przekładamy do wcześniej podsmażonych warzyw mieszamy i dusimy wszystko razem jeszcze przez 1 minutę.

    Całość podajemy z upieczonymi kuleczkami jaglanymi i świeżą zieleniną.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować