Propozycja na smaczne, pożywne oraz bardzo aromatyczne połączenie kurczaka, warzyw i kaszy jaglanej, otulonej wyrazistą nutą curry. Danie ma moc rozgrzewającą oraz dodającą energii.
Potrawka curry z indykiem, warzywami i kuleczkami jaglanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotowujemy kuleczki jaglane.
Kaszę jaglaną parzymy wrzątkiem i płuczemy w zimnej wodzie. Następnie 1 część kaszy gotujemy w trzech częściach wody z dodatkiem soli i łyżeczki masła.
Po ugotowaniu, dodajemy do niej 1 łyżeczkę curry, mieszamy i delikatnie studzimy.
Następnie formujemy w dłoniach kuleczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.
2.Następnie przygotowujemy marynatę do indyka:
Do miseczki dodajemy olej rzepakowy, sos sojowy i wszystkie przyprawy: curry, słodką paprykę, cynamon oraz pieprz cayenne. Wszystko dokładnie mieszamy.
Oczyszczonego ze ścięgien i włókien indyka kroimy w paski i nacieramy je przygotowaną marynatą.
Odstawiamy na chwilę, aby mięso nabrało aromatu i wyrazistości marynaty.
3.Cebule kroimy w piórka i szklimy je na odrobinie oleju rzepakowego.
4.Żółtą paprykę kroimy w cienkie pasy, dodajemy je do zeszklonej cebuli i chwilę razem smażymy.
Na koniec dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 1 łyżeczkę curry i doprawiamy całość solą morską, pieprzem czarnym oraz cayenne.
5.Na drugiej patelni smażymy zamarynowane paski indyka, nie dodając już oleju, gdyż ten z marynaty będzie wystarczający.
6.Usmażonego indyka przekładamy do wcześniej podsmażonych warzyw mieszamy i dusimy wszystko razem jeszcze przez 1 minutę.
Całość podajemy z upieczonymi kuleczkami jaglanymi i świeżą zieleniną.
Komentarze