potrawka z sarny z morelami

0 (0 ocen)

Delikatne danie z sarny w sosie słodko-kwaśnym.

Składniki:

  • 500 g mięsa z sarny
    marynata:
    2 łyżeczki musztardy u mnie francuska
    łyżeczka miodu
    2 - 3 łyżki oleju rzepakowego

    250 g cebuli szalotki
    100 - 150 g suszonych moreli
    500 g pomidorów pelati
    2 - 3 ząbki czosnku
    2 łyżki sklarowanego masła
    przyprawy u mnie: sól, kolendra, papryka słodka, kawałek chili, kozieradka, rozmaryn, tymianek, oregano, pieprz kolorowy (roztarte w moździerzu)
    kieliszek madery

    sałatka:
    sera kozi, u mnie el ventero light
    rukola
    pomidorki koktajlowe
    czarne oliwki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Potrawka z sarny z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę. Przekładamy do szklanej lub porcelanowej miski dodajemy musztardę, miód i olej. Wszytko mieszamy. Odstawiamy na noc do lodówki.
  • 2. Mięso podsmażamy na sklarowanym maśle. Dodajemy szalotkę i morele. Podlewamy maderą. Dusimy, aż mięso i szalotki będą miękkie. Wtedy dodajemy pomidory pelati. Dusimy jeszcze około 15 minut. Pod koniec duszenia przyprawiamy do smaku.
  • 3. Na talerzach układamy rukolę, ser, pomidorki i oliwki. Do tak przygotowanej sałatki podajemy potrawkę. Jeśli lubimy do tego dania możemy podać również kuskus.

Porady

Zamiast mięsa z sarny możemy użyć cielęciny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować