Potrawka z rybą i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mintaja rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny, pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę umyć, obrać, potrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora wymyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w talarki. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać ryż i troszkę go podsmażyć gdy ziarna zrobią się szkliste dolać wino. Chwilę odparować, dodać potartą marchew oraz por, podsmażyć. Dodać pieczarki i podlać gorącą wodą (ok. 1 szklanka). Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę do czosnku, papryczkę chilli pokroić i dodać do ryżu, dolać sos sojowy, dusić pod przykryciem jeśli trzeba to podlewać odrobiną gorącej wody.
2.Gdy ryż i warzywa będą prawie miękkie dodać rybę. Przyprawić do smaku, dodać przecier pomidorowy oraz śmietanę. Gotować jeszcze chwilkę, podawać gorące. Smacznego!
Porady
Gotując tę potrawkę trzeba uważać z dolewaniem wody gdyż ryż musi ją całą wchłonąć.
Komentarze