Potrawka z rybą i ryżem

4.5 (188 ocen)

  • 30 min

Szybki pomysł na obiad

  • 30 min

Składniki:

  • 4 filety z mintaja
    1/2 szklanki ryżu
    2 marchewki
    kawałek białej części pora
    15 dag pieczarek
    2 ząbki czosnku
    1/2 papryczki chilli
    1/4 szklanki wina białego wytrawnego
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    100 ml śmietany 30%
    sok z cytryny
    2 łyżeczki sosu sojowego
    pieprz cayenne
    pieprz biały
    przyprawa do ryb
    sól
    przyprawa uniwersalna
    odrobina oleju
    gorąca woda


Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Potrawka z rybą i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażenie ryżu z warzywami 1. Mintaja rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny, pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę umyć, obrać, potrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora wymyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w talarki. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać ryż i troszkę go podsmażyć gdy ziarna zrobią się szkliste dolać wino. Chwilę odparować, dodać potartą marchew oraz por, podsmażyć. Dodać pieczarki i podlać gorącą wodą (ok. 1 szklanka). Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę do czosnku, papryczkę chilli pokroić i dodać do ryżu, dolać sos sojowy, dusić pod przykryciem jeśli trzeba to podlewać odrobiną gorącej wody.
  • Gotowa potrawka 2. Gdy ryż i warzywa będą prawie miękkie dodać rybę. Przyprawić do smaku, dodać przecier pomidorowy oraz śmietanę. Gotować jeszcze chwilkę, podawać gorące. Smacznego!

Porady

Gotując tę potrawkę trzeba uważać z dolewaniem wody gdyż ryż musi ją całą wchłonąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mintaj Ryby Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować