Potrawka z papryki i ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki myjemy, osuszamy,
przekrawamy wzdłuż na pół
i usuwamy gniazda nasienne.
Miąższ drobno kroimy.
2.Cebule obieramy i drobno
siekamy. Smażymy na rozgrzanym
na patelni oleju na
złoty kolor. Dodajemy paprykę,
mieszamy. Dusimy ok. 15
minut.
3.Ryż płuczemy, a następnie
moczymy ok. 10 minut. Zalewamy
wodą w proporcji 1:3 i gotujemy do miękkości. Mieszamy
z papryką i cebulą.
4.Z pomidorów usuwamy
skórkę, kroimy w kawałki. Dodajemy
do ryżu. Natkę pietruszki
myjemy, osuszamy
i drobno siekamy (kilka listków
odkładamy do dekoracji). Mieszamy
z ryżem.
5.Potrawę przekładamy do
foremek, odwracamy do góry
dnem i wykładamy na talerze.
Dekorujemy natką.
Komentarze