Potrawka z leśnych grzybków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyścić umyć i odgotować w wodzie,odcedzić i przepłukać przez sito.
2.Warzywa oczyścić,umyć i rozdrobnić.Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach,cebulę pokroić w kostkę,natkę pietruszki posiekać.Z parówek zdjąć osłonki i pokroić w pół talarki.
3.Na patelni rozgrzać olej,zeszklić warzywa,dodać parówki,grzyby i smażyć do czasu odparowania wody.
4.Przyprawić do smaku przyprawami i smażyć podlewając niewielkimi ilościami śmietany / wykorzystać 100 ml./ aby warzywa i grzyby nabrały śmietanowego smaku.
5.Na koniec wlać pozostałą śmietanę,wsypać natkę pietruszki,wymieszać,ewentualnie doprawić do smaku przyprawami.
Porady
Podawać z pieczywem,ziemniakami z wody,kaszą gryczaną.Najlepiej jednak smakuje z kluskami śląskimi
Komentarze