To danie może stanowić samodzielny posiłek - na ciepło lub na zimno, najlepiej podany z ciemnym pieczywem. Potrawka z kiełbasą równie dobrze nada się jako uzupełnienie obiadu - zamiast kawałka mięsa.
Składniki:
6 pętek kiełbasy (np. podwawelska grillowa)
Potrawka:
3 duże marchewki (łącznie 650g)
2 duże białe cebule (łącznie 200g)
1 pęczek natki pietruszki
3 - 4 łyżki oleju
2 szklanki bulionu warzywnego lub domowego rosołu
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2 - 3 łyżeczki cukru
pieprz czarny mielony do smaku
sól do smaku (opcjonalnie)
Potrawka z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Cebule posiekać. Warzywa smażyć 5 min na rozgrzanym oleju, mieszając. Następnie wlać bulion/rosół, dołożyć liście laurowe i ziele angielskie, wsypać cukier. Gotować ok. 10 min.
2.Po tym czasie dodać posiekaną natkę pietruszki, pieprz do smaku oraz ewentualnie sól - wymieszać.
3.Do potrawki włożyć kiełbasę i całość gotować pod przykryciem 10 min, po czym zdjąć z ognia i odłożyć do całkowitego wystudzenia (pod przykryciem). Potrawę serwować na zimno lub na ciepło - po ponownym podgrzaniu.
Komentarze