Potrawka z kurczaka po tajsku a la ScaryCanary

4.5 (157 ocen)

  • 60 min

Bazowy przepis na te potrawke dostalam od znajomej z Tajlandii.Po lekkiej modyfikacji ostrosci i kilku probach-oto efekt.Aromatyczna,egzotyczna,sycaca,pyszna potrawka.Mila odmiana ktora napewno zasmakuje amatorom kuchni azjatyckiej:)

  • 60 min

Składniki:

  • na 4 porcje:
    1) 3 duze piersi z kurczaka pokrojone w kostke
    2) 2 cebule,pokrojone w cienkie pol-talarki
    3) 5-6cebulek dymek,pokrojonych w cienkie plasterki,pod katem-2lyzki zachowane do dekoracji
    4) 4lyzki stolowe orzechow nerkowca
    5) 2lyzki stolowe ziaren sezamu
    6) 1 puszka mleka kokosowego 400ml
    7)ok 400ml bulionu drobiowego(goracy)
    8) 3 zabki czosnku,przecisniete przez praske
    9) 2cm swiezego imbiru,startego na tarce o malych oczkach
    10) 1 kopata lyzeczka pasty z owocu tamaryndowca(dla kwasku,mozna zastapic limonkami)
    11) 1 lodyga trawy cytrynowej-lekko rozbita i poobijana,ponacinana-zeby wypuscila smak
    12) przyprawy: czubata lyzeczka mielonej kolendry,czubata lyzeczka mielonego kminku,czubata lyzeczka mielonego imbiru,czubata lyzeczka mielonego chili(mozna mniej),sol,cukier do smaku
    13) 2lyzki sosu sojowego ciemnego
    14)3 lyzeczki skrobii kukurydzianej
    15)ryz do podania.
    16) 2 lyzeczki oleju sezamowego
    17) jedna lyzka oleju do smazenia
    18)2 zielone papryki pokrojone w paski
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Potrawka z kurczaka po tajsku a la scarycanary - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)kurczaka marynujemy w cebuli pokrojonej w piorka,lyzeczce mielonej kolendry,kminku,imbiru,chili oraz lyzeczce cukru.dodajemy sos sojowy,olej sezamowy,swiezy imbir,trawe cytrynowa i czosnekdobrze mieszamy i odstawiamy do zamarynowania ok 30min-wiecej jezeli macie czas.
    2)w czasie kiedy kurczak sie marynuje,mozemy ugotowac ryz.
    3) w glebokiej patelni rozgrzewamy lyzke oleju,kiedy patelnia jest dobrze rozgrzana-solimy do smaku kurczaka w marynacie i wrzucamy na goracy olej.smazymy ok 2-3min na duzym ogniu,tak aby kurczak sie podsmazyl i bardziej wciagnal soki z marynaty.
    4)po 3minutach smazenia na duzym ogniu,dorzucamy papryke i smazymy kolejne 2-3 min.po tym czasie dodajemy skrobie kukurydziana i wysmazamy jej surowosc,starajac sie pokryc nia calego kurczaka i papryke. po ok minucie podsmazania kurczaka i warzyw wraz ze skrobia-dolewamy bulionu drobiowego i mieszamy,doprowadzamy do wrzenia mieszajac,az sos zgestnieje.
    5)kiedy sos zgestnieje i dojdzie do wrzenia,zmniejszamy ogien na maly i dolewamy mleka kokosowego.calosc dusimy ok 5-7min,tak aby kurczak byl calkiem gotowy,papryka w miare miekka a przyprawy i trawa cytrynowa oddaly smak do sosu.
    6) w osobnej patelni prazymy na sucho orzechy nerkowca i sezam na zloty kolor i odstawiamy do pozniejszego uzytku.
    7)na ostatnia minute gotowania sie sosu,dorzucamy zielona cebulke do sosu,tak aby zachowala chrupkosc.sprawdzamy doprawienie sosem sojowym,pasta tamaryndowca(dla kwasku-lub limonka),odrobinka cukru.
    8)wylawiamy trawe cytrynowa i podajemy w glebokim talerzu,wraz z ryzem,posypane orzechami i sezamem oraz pozostala dymka.ryz mozna uksztaltowac w szklance:) serdecznie polecam.

Porady

1) ta potrawa moze byc wzbogacona o inne przyprawy ktore lubicie-mozecie dodac liscie limonki kaffir, liscie curry czy zielone tajskie chili. uregulujcie tez pikanterie tego dania wedlug wlasnych upodoban:) wazne tylko zeby dobrze doprawic calosc i uzyskac rownowage miedzy slodkoscia,ostroscia,kwaskiem a slonoscia- poniewaz w tym tkwi sekret kuchni tajskiej:) danie te bedzie tez swietnie smakowalo z krewetkami,ryba lub udkami kurczaka. do potrawki mozna podac czastke limonki, lub posypac natka kolendry :) smacznego:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować