Wczoraj była niedziela ,a jak niedziela to i rosół. Mięso zostało ,więc trzeba było wykorzystać.
30 min
Składniki:
mięso drobiowe z rosołu (u mnie z porcji rosołowej ,udka i 200 g żołądków drobiowych)
500 ml rosołu
2 marchewki
mały seler
mała puszka groszku konserwowego
1/2 szklanki gęstej śmietany
czubata łyżka mąki
pęczek koperku
sok z cytryny
sól ,pieprz
Potrawka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oddzieliłem od kości ,pokroiłem w mniejsze kawałki razem z żołądkami drobiowymi. Rosół zagotowałem z pokrojoną w kostkę marchewką i selerem. Dodałem osączony z zalewy groszek. Zagotowałem ,dodałem mięso ,gotowałem jeszcze 10 minut. Śmietanę wymieszałem z mąką i kilkoma łyżkami sosu. Dodałem do całości i zagotowałem. Na koniec dodałem posiekany koperek i doprawiłem do smaku solą ,pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podałem z ryżem.
Komentarze